Una vuitantena de persones van participar el passat dijous 16 de setembre en la quarta xerrada de la Travessa cap al 2022 que va tenir lloc a l’auditori d’UManresa-FUB. La conferència que portava per títol “Més enllà d’una humanitat distòpica” a càrrec del musicòleg Oriol Pérez Treviño va posar de manifest la constatació de com la pandèmia actual no només ens ha conduït fins a uns temps de naturalesa pandèmica, sinó també distòpica. Pots descarregar el text de la conferència clicant aquí i pots escoltar l’àudio de la xerrada clicant aquí.
Segons Pérez Treviño, els temps actuals estan relacionats de ple amb conegudes novel·les distòpiques com Un món feliç, d’Aldous Huxley; 1984, de George Orwell; Fahrenheit 451, de Ray Bradbury; i moltes altres, fins i tot, anteriors a les esmentades, com ho pot ser la inquietant Metròpolis (1925), de Thea von Harbou. El musicòleg manresà explica que “no som prou conscients que no només hem d’assumir un problema sociosanitari, com és el cas d’una pandèmia global, sinó que aquest fet va associat a una multitud d’altres formidables i urgents problemes —globals i locals, socials, polítics, econòmics, ecològics, culturals— que afronta el món d’avui. El gran enigma del moment actual, però, és que, tot i comptar amb una gran quantitat de recursos sense precedents per afrontar aquests problemes, és com si, en algun context major o més profund, una força invisible ens negués la capacitat i decisió per fer-ho”.
La propera xerrada serà una taula rodona sobre la societat, noves formes de solidaritat i d’acció ciutadana amb la participació de la monja dominica Sor Lucía Caram, l’activista Elba Mansilla i la pedagoga Rosa de Paz. Aquesta tindrà lloc el dijous 14 d’octubre a les 19 hores a l’auditori de la UManresa-FUB. Per inscriure’t es pot fer clicant aquí Inscripció: Xerrades – Travessa Cap al 2022 (travessa.inspiracio2022.cat)