Dijous, 14 d’octubre de 2021
Taula Rodona: Societat, noves formes de solidaritat i d’acció ciutadana
Participen: Sor Lucía Caram, Elba Mansilla i Rosa de Paz. Modera i presenta: Natxo Tarrés.
Lloc: Auditori de la Fundació Universitària del Bages / Avinguda Universitària, 4-6. Hora: 19h.

 


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida por Manresa2022 (@manresa_2022)

Sor Lucía Caram

Sor Lucia Caram

Lucía Caram Padilla és monja dominica contemplativa i activista cristiana que fomenta la solidaritat i justícia social i lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Viu a Manresa. A Manresa ha estat promotora de diverses entitats. Ha iniciat la Fundació del Convent de Santa Clara, anteriorment anomenada Fundació Rosa Oriol. Aquesta entitat ajuda 1.300 famílies desfavorides a Manresa.Ha impulsat l’espai El costureo, uns horts on dones de diversos orígens tenen feina i destinen verdura fresca al Banc dels Aliments.També ha fomentat la creació el Grup de Diàleg Interreligiós, el Projecte Mosaic de salut mental i un alberg, entre altres entitats.

Participa activament als mitjans de comunicació d’àmbit català i espanyol a través, per exemple, del programa Punt de trobada de Ràdio 4 o El suplement de Catalunya Ràdio. Ha publicat l’autobiografia Mi claustro es el mundo.Va rebre el Premi Català de l’Any 2014 i el 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi «pel seu compromís amb les persones més desfavorides com a promotora de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al Convent de Santa Clara de Manresa, i la seva vinculació a la Fundació del Convent de Santa Clara». Ha impulsat també el Programa Invulerables de lluita contra la pobresa infantil. És autora de diferents publicacions entre les quals Santa Catalina de Siena: el coraje en la Iglesia (Monte Carmelo, Burgos 1997) o Estimar la vida i compartir-la: sobre la felicitat i el compromís (Ara Llibres, Barcelona, 2014).


Elba Mansilla

Elba Mansilla

Elba Mansilla és periodista de formació, feminista per convicció i militant de l’autogestió des dels anys 90. Els centres socials okupats van ser la seva primera escola d’activisme. És sòcia fundadora de la cooperativa La Ciutat Invisible SCCL, on treballa com a responsable de Formació de Coòpolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona, i investigadora, docent i consultora en temàtiques relacionades amb l’Economia Feminista i l’Economia Solidària, i des d’on col·labora amb la Comissió d’Economies Feministes de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. És mare d’una petita bestiola i filla de pare depenent, raó per la qual se sent part de la generació sandvitx.

Les seves investigacions estan centrades en les potències i reptes de l’Economia Social Solidària per a l’autoorganització de les dones i la transformació social feminista, i en recollir, sistematitzar i difondre la cultura organitzativa per a la configuració de grups no-patriarcals i la transversalització de gènere a les cooperatives.

Ha guanya la beca d’ajut a la recerca Francesca Bonnemaison per realitzar l’estudi «Femení i plural: dones a l’economia cooperativa» (2012), la beca Joan Peiró 2011 per a la realització del documental «Territori cooperatiu: experiències de l’economia social al Maresme» i va formar part de l’equip «Crisis i alternatives en femení: anàlisi d’impactes i estratègies de les dones a Catalunya en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària», guanyador del Recercaixa 2015.

És coautora dels informes «Polítiques Municipals, Acció Comunitària i Economia de les Cures a la Ciutat de Barcelona» (2016), «Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona» (2017) i de l’estudi comparatiu «Models de provisió de cures a les persones i suport a la llar» (2018), i ha col•laborat amb els llibres Ciutats vivibles des de la diversitat que les habita (2018) i Economia social i solidària a Catalunya: fonaments teòric i reptes estratègics (2020). Ha coordinat l’edició del llibre Economia Solidària i Feminista: pràctiques inspiradores que fan saltar les costures (2021) i ha publicat la guia per a grups d’habitatge cooperatiu Construïm habitatge per construir comunitat (2021). Actualment està realitzant la «Diagnosi de les cures en l’entorn comunitari a la província de Barcelona des de la perspectiva de gènere» en el marc del projecte «Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat» de la Diputació de Barcelona.


Rosa de Paz Sanjuan

Rosa de Paz

Mestra, educadora i pedagoga social. He explorat diferents formacions relacionades amb l’ educació emocional i la cooperació internacional. He après especialment de l’ experiència directa i dels equips de treball, tant des de l’ àmbit professional com des del voluntariat en entitats socials i de lleure educatiu. Després d’ una primera etapa participant en projectes socials acompanyant diferents grups de persones vulnerabilitzades, una estada a Nicaragua em va fer descobrir la cooperació Internacional com a eina de canvi personal i comunitari. Professionalment, he treballat a CRAEs, Creu Roja, Setem i a l’ Ajuntament de Manresa, on actualment treballo en el Programa de Cooperació. Des d’aquesta posició, represento al Consell Municipal de Solidaritat i a l’ equip de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera. Aquest treball conjunt ha permès avançar cap a un model de cooperació transformador i basat en la justícia global.

El Consell Municipal de Solidaritat és el primer consell sectorial que es va crear a Manresa. Al 2020 va complir 25 anys de funcionament, trajectòria que ha permès que 40 entitats diferents de la ciutat hi hagin format part en diferents etapes. Actualment hi participen 16 entitats i l’ Ajuntament de Manresa, creant una xarxa de participació per treballar plegats en el repte d’ avançar cap a societats compromeses amb el bé comú i la cultura de la Pau.