CAMINADES CONSCIENTS

El Silenci es farà present a partir d’un conjunt de 9 caminades conscients i silencioses per diferents zones de la ciutat de Manresa, partint de la plaça Major. Cada caminada s’adscriurà a una zona concreta de la ciutat amb la participació d’alguna associació compromesa socialment i lligada amb l’esmentada zona. Habitualment, es portaran a terme el darrer dimecres de mes de les 19 a les 20.30 hores aproximadament.


Henry David Thoreau va escriure que moltes caminades que fem no són altra cosa que tours dels que tornem a la tarda, una vegada que tornem al vell i conegut amor del qual partim. La meitat del camí que recorrem no és altra cosa que desfer el que s’ha caminat. Deia que potser caldria prendre l’aventura d’agafar un camí per no retornar. Si un està disposat a deixar-ho tot, la família, els amics i les pertinences, està preparat per fer una caminada.


Caminant viatgem i el viatge és símbol de recerca de coneixement. Un coneixement que finalment no és altre que conèixer-s a si mateix. Charles Baudelaire deia que els vertaders viatgers són els que parteixen per partir. La caminada és una via de transformació interior.


Deambular per l’espai de forma errant, és a dir, caminar sense rumb, ha sigut una de les experiències transformatives més importants de la nostra cultura. Una aventura que ha comportat rituals d’iniciació i ha sigut la font d’inspiració de coses tan importants com la ficció novel·lística. L’art del segle XX va descobrir que fins i tot aquest caminar errant podia ser una experiència estètica quan es convertien simples caminades en obres d’art.


Els primers camins van néixer fruit dels recorreguts que feien les poblacions nòmades del paleolític seguint grans grups animals per fer les grans caceres. Com recorda Walter Benjamin, per comprendre el terme carrer cal remetre’s a la idea de camí. Aquesta és més antiga i porta implícita la por de perdre’s, de seguir el rumb equivocat. Al carrer i sobre l’asfalt ens sotmetem a aquest risc que, com assenyala Benjamin, representa el laberint, espai de desafiament i prova de transformació.


La pandèmia ens ha obligat a posar-nos a caminar, a cartografiar el nostre espai i a nosaltres mateixos davant la presència de la mort. Una presència que coincideix amb l’arribada d’un pelegrí cinc segles enrere a Manresa. Una persona que, com qualsevol pelegrí, només estava de pas en aquest món a la recerca de la ciutat ideal.


Avui, en ple segle XXI, proposem a la ciutadania caminar en silenci com a part d’aquesta travessa que volem iniciar. Farem nou caminades que sortiran del centre de Manresa per anar en silenci a nou punts que ens ajudaran a reflexionar sobre els tres àmbits que ens convoquen: pensar la terra, pensar la condició humana i pensar el què és transcendent. Una caminada silenciosa per observar i anar a escoltar persones i col·lectius pròxims a aquests tres àmbits. Silenci, escolta i meditació.


 1. 28 d’abril: Caminada fins el Museu de Geologia Valentí Masachs (UPC-EPSEM) – Avinguda de les Bases de Manresa, 61.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 2. 26 de maig: Caminada fins l’esplanada del Pont Nou.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 3. 16 de juny: Caminada fins l’hort del Convent de les Caputxines – Carrer Talamanca, 5-7.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 4. 29 de setembre: Caminada fins la Plataforma dels Aliments – Carretera de Vic, 162.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 5. 27 d’octubre: Caminada fins la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera – Carrer Saleses, 10.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 6. 24 de novembre: Caminada fins l’Hospital Sant Joan de Déu – Carrer Dr.Joan Soler, 1-3.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 7. 29 de desembre: Caminada fins la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa – Carrer Baixada de la Seu, 1.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 8. 26 de gener: Caminada fins la Mesquita Al-Fath – Carrer de Montserrat, 1.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.

 9. 23 de febrer: Caminada a un nou espai sagrat proposat pels joves.
  Sortida: Plaça Major de Manresa. Hora: 19h.